Van zoeken naar kopen: Het nieuwe e-commerce.

Sinds 2023 heeft de e-commercewereld een enorme versnelling doorgemaakt. Technologieën zoals AI-gestuurde zoekmachines, geavanceerde personalisatie en naadloze integraties hebben de manier waarop consumenten winkelen drastisch veranderd. Klanten verwachten nu niet alleen snelheid en gemak, maar ook een soepele overgang van het zoeken naar een product tot het daadwerkelijk kopen ervan.

Het nieuwe e-commerce tijdperk draait om geautomatiseerde processen die ervoor zorgen dat klanten precies vinden wat ze nodig hebben, met persoonlijke aanbevelingen en een intuïtieve klantreis. Van geavanceerde chatbots die realtime ondersteuning bieden tot AI-systemen die voorspellen welke producten klanten willen kopen, zelfs voordat zij er zelf aan denken—het landschap evolueert razendsnel.

In deze artikelreeks gaan we dieper in op de achtergronden en processen binnen e-commerce die je kunt automatiseren, zodat jij meer focus kunt leggen op de toekomst van e-commerce.

Het nieuwe “zoeken”

De afgelopen twee jaar heeft Google zijn zoekmachine ingrijpend aangepast en blijven ze continu doorontwikkelen. Er is geen maand voorbijgegaan zonder grote updates. De zogenaamde “Search Ranking Volatility,” oftewel de volatiliteit in zoekrangschikkingen, heeft diverse records gebroken.

Tot grote ergernis van SEO-experts blijft Google voortdurend nieuwe updates uitrollen met een flinke impact. Een belangrijke reden voor al deze updates is dat Google’s “Creating Helpful, Reliable, People-First Content“-richtlijnen, in combinatie met de mogelijkheden van AI, hebben geleid tot een explosieve groei in het aantal gecreëerde content. Hierdoor heeft Google steeds meer moeite om rankings te bepalen op basis van de bestaande methodologieën.

Daarnaast hebben privacyontwikkelingen zoals de GDPR en de ePrivacy-richtlijn ervoor gezorgd dat de verdienmodellen van Google Ads onder druk zijn komen te staan. Denk hierbij aan:

  • Data deling. Niet meer toegestaan zonder toestemming.
  • Direct advertising: Niet meer toegestaan zonder toestemming.

Google’s reactie hierop lijkt te zijn dat ze zoveel mogelijk gesponsorde advertenties op hun eigen producten willen tonen. Dit zie je terug in het toenemende aantal advertenties in Google’s zoekmachine—soms lijkt het wel alsof je op een shopping site zit. Daarnaast sturen ze bezoekers steeds vaker naar hun producten dien acteren als een “marketplace” via een extra laag van advertenties of producten die ze zelf aanbieden. Denk hierbij aan de vele video’s die tegenwoordig in de top 10 van zoekresultaten verschijnen.

Als je nu een toppositie wilt bereiken, concurreer je niet alleen met de websites van je directe concurrenten, maar ook steeds meer indirect via platforms zoals YouTube, Reddit, Amazon en Google Ads. Dit komt deels doordat Google er de voorkeur aan geeft gebruikers naar platforms als YouTube te sturen, waar ze inkomsten kunnen genereren via advertenties op YouTube.

Daarnaast zorgt Google’s AI-overview ervoor dat minder gebruikers doorklikken naar de website van de contentmakers. Als je als website-eigenaar inkomsten misloopt omdat je verdienmodel gebaseerd is op advertentiekliks, kan dat grote gevolgen hebben. Het lijkt erop dat Google zich hiervan bewust is, maar er weinig aan doet. In plaats daarvan zet Google vol in op een nieuwe manier van zoeken, die steeds meer begint te lijken op hoe velen van ons tegenwoordig al zoeken via ChatGPT.

Hoe speel je hier nu dan op in als e-commerce business?

Dit is de “million dollar question” die velen van ons bezighoudt, maar waar weinigen een eenduidig antwoord op hebben, omdat er op dit moment simpelweg te veel veranderingen plaatsvinden. Er zijn echter enkele zaken waarvan we wél weten dat ze werken:

  1. Content buiten je website:
    Gebruik de platvormen waar je potentiële klanten zich bevinden. Ja, je zult video’s op YouTube moeten plaatsen, Q&A’s schrijven op Reddit en Quora, enzovoort. Heb je veel zakelijke klanten? LinkedIn posts en advertenties leveren daar waarde. Interlinking is daarbij ook belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan een YouTube-video op LinkedIn, met een knop aan het einde die leidt naar een landingspagina op je website. Hetzelfde geldt voor TikTok, Instagram, Facebook, en andere platforms.

    Het punt is dat je meer moet doen dan alleen een website hebben. Hoe vaker een potentiële lead je via verschillende kanalen ziet, hoe groter de kans dat hij uiteindelijk je website bezoekt (omnichannel).
  2. Authoriteit:
    Backlink-building blijft een belanglijke rol houden echter Google is meer dan ooit in staat om de kwaliteit van deze links te bepalen. Je zult moeten investeren in goede artikelen op gerelateerde websites. In het verleden uitbesteed? Controleer of de links nog wel voldoende kwalitatief zijn.
  3. Nieuwe content:
    Creëer toegevoegde waarde. Voeg unieke content toe in plaats van alleen AI of een team van goedkope content schrijvers in te zetten om artikelen te herschrijven. Zorg ervoor dat je een expert wordt in de markt waarin je actief bent. En vergeet niet om altijd actuele en up-to-date content te schrijven!
  4. Gebruik van je website:
    Ze hebben het lang ontkend maar uit recente “leaks” is na voren gekomen dat Google echt mee neemt in hun bestaande of oude ranking methodiek of bezoekers je website ook gebruiken. Interactiviteit oftwel usability is dus ontzettend van belang. Denk hierbij aan scrollen, klikken, video bekijken, formulier in vullen etc. Je website dient te werken en dient ook gebruikt te worden.
  5. Local SEO/Ads:
    Concurreer waar je wilt concurreren. Stem je content en steekwoorden hierop af en zorg ervoor dat Google ook begrijpt dat je bijvoorbeeld met je bedrijf in Roermond zit en daar bepaalde diensten en producten aanbiedt. Op deze wijze kun o.a. je advertentie budget veel effectiever in zetten door dat je toespits tot bepaalde groepen van mensen binnen een bepaalde reikwijdte.
    Subzoeken:
    Verkoop je producten? Zorg dan ook dat je actief bent op erkende en autoritatieve of niche marktplaatsen zoals Amazon, Marktplaats, Bol.com, enzovoort. Maar ook daar geldt tegenwoordig: een top positie = €€€. Het voordeel is dat je je niet hoeft te richten op een hoge ranking bij Google. Je bevindt je dan al veel verder in de sales funnel, waar de kans op echte leads aanzienlijk groter is. Voor bepaalde producten zie je dat online shoppers niet meer eerst via Google zoeken, maar direct op de marktplaats zelf. Misschien beginnen ze hun zoektocht wel op Google, maar ze weten vooraf dat ze uiteindelijk alleen op de Bol.com-link zullen klikken.
  6. A.I. & Chat-GPT:
    Tja, die mag natuurlijk niet ontbreken. ChatGPT heeft alles op zijn kop gezet, ook de manier waarop gebruikers zoeken. Terwijl Google via zijn AI-overview laat zien waar de content op is gebaseerd en wie de originele schrijver is, is dit met ChatGPT iets lastiger. De belangrijke vraag is echter: wie zijn je klanten die ChatGPT gebruiken en wat vragen ze precies? Hierdoor kom je wellicht tot de ontdekking dat er antwoorden op je eigen website ontbreken.

    Zijn dit bijvoorbeeld leads die ontzettend veel onderzoek doen, of zijn het eigenlijk non-leads omdat je een oplossing aanbiedt die al via ChatGPT wordt beantwoord? Indien het laatste het geval is, zul je je af moeten vragen of je bestaande oplossing überhaupt nog bestaansrecht heeft. Voor jouw e-commercebedrijf kan ChatGPT echter ook een positieve bijdrage leveren in de vorm van:

    – Verbeterde content (deep dive)
    – Klantensupport
    – Gepersonaliseerde content, oplossingen en antwoorden.

    Je kunt dus in het later stadium van het zoekproces leads veel beter ondersteunen wat ook onderdeel is van het nieuwe zoeken. Denk hierbij aan interactieve zoekfilters of een AI chatbot die op basis van gesproken woorden de klant te woord staat en het juiste product of dienst toont.

Meer dan ooit is het bij het “nieuwe zoeken” van belang te bepalen waar en hoe je potentiele klanten zoeken om ze op de juiste plaats, op het juiste moment en met de juiste content te voorzien.

In de komende artikelen in deze reeks zullen we dieper ingaan op de stappen van online product presentatie, shopping experience en het managen van platvormen en producten vanuit 1 interface. Denk hierbij aan de laatste ontwikkelingen in media presentatie en de wijze waarop online afrekenen meer dan ooit met slecht een paar klikken kan worden uitgevoerd en hoe we zowel platvormen, producten als zowel bestelling middels automatisering kunnen centraliseren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. We sturen je dan een e-mail wanneer het volgende artikel over het nieuwe e-commerce online staat. Geen zorgen. We spammen niet.

Newsletter

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service
Choose Image